Pelvik Muayene = Kadın Hastalıklarını Erken Teşhis Fırsatı… Kadın sağlığı özellikle Jinekolojik Muayeneler söz konusu olduğunda düzenli kontroller ve erken teşhis çok büyük önem taşır. Kadınların sağlık sorunlarına çözüm arayışında güvenilir bir uzman gözetiminde gerçekleşen Pelvik Muayene hem estetik hem de fonksiyonel rahatsızlıkların tespitinde kilit adımdır.

Ankara Kadın Sağlığı ve Genital Estetik alanında uzman olan Op. Dr. Meltem ERKMEN steril klinik koşullarda ve hastalarının mahremiyetine önem vererek Pelvik Muayene başta olmak üzere geniş kapsamlı hizmetler sunmaktadır. Pelvik Muayene hakkında bilinmesi gerekenler, hangi durumlarda yapılması gerektiği ve sağladığı avantajlar gibi detayları bu makalemizde bulabilirsiniz…

Pelvik Muayene kadınların genital bölgesi, rahmi ve yumurtalıklarını değerlendirmek için yapılan detaylı Jinekolojik Muayenedir. Bu muayene kadın sağlığıyla ilgili birçok problemin erken teşhisi & tedavisi için büyük öneme sahiptir. Düzenli Pelvik Muayene Yaptırmak kadın hastalıklarının önlenmesi, erken tanısı ve gerekli tedavi süreçlerinin başlatılması açısından kritik rol oynar.

Düzenli Pelvik Muayene Yapılması sağlığın korunması ve olası sorunların önceden tespit edilmesi için önemlidir. “Pelvik Muayene Hangi Durumlarda Yapılır?” sorusuna maddeler halinde;

  • Adet düzensizlikleri,
  • Ağrılı adet görme,
  • İdrar veya genital enfeksiyonlar,
  • Yumurtalık kistleri,
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı,
  • Gebelik öncesi ve sonrası değerlendirmeler,

yanıt verebiliriz.

Pelvik Muayene birkaç aşamada gerçekleştirilir. İlk olarak hastanın şikayetleri dinlenir. Genel sağlık durumu değerlendirilir. Muayene sırasında hastanın rahat pozisyonda olması sağlanır. Jinekolojik Muayene masasında gerçekleşen Pelvik Muayene spekulum adı verilen özel alet yardımıyla yapılır. Rahim, yumurtalıklar ve diğer genital organlar elle de incelenir. Gerekirse Vajinal Ultrason gibi ileri tetkik yöntemleri de kullanılabilir.

Pelvik Muayene Süresi 10 ila 15 dakika arasında değişmektedir. Muayene sırasında hastanın rahat bir şekilde süreçten geçmesi sağlanır ve gereksiz ağrı ya da rahatsızlık oluşmaması için gerekli tüm önlemler alınır.

Pelvik Muayene Fiyatları yapılan muayene detaylarına, ek tetkik gereksinimlerine ve kliniğin donanımına göre değişiklik gösterebilir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı doktorumuzun Ankara’daki kliniğimizde muayene fiyatları yapılan işlemlerin kapsamına göre belirlenmekte olup, her bütçeye uygun seçenekler sunulmaktadır. Detaylı bilgi ve randevu için Hemen Bize Ulaşın

Ankara’da Op. Dr. Meltem ERKMEN Gözetiminde Pelvik Muayene Olmanın Avantajları;

  1. Hastaların mahremiyeti ve güvenliği ön planda tutularak yapılır,
  2. Uzman gözetiminde son teknolojiye uygun ekipmanlar kullanılır,
  3. Her hastaya özel ve steril ortamda hizmet verilir,
  4. Rahat ve huzurlu bir muayene deneyimi sağlanır,
  5. Gizlilik ve profesyonellik çerçevesinde hastaların tüm ihtiyaçları titizlikle karşılanır. 

olarak belirtilebilir

Hekimimiz rehberliğinde gerçekleştirilen pelvik muayene, güvenli ve etkili sonuçlarıyla kadın sağlığını destekleyen önemli bir hizmet sunmaktadır. Ankara da uzman doktor gözetiminde Pelvik Muayene olmak, kadın sağlığını ön planda tutarak kapsamlı ve özenli sağlık deneyimi şansını değerlendirmek için İletişim kanallarımızı kullanarak Bize Ulaşın

Pelvik Muayene Nedir

Pelvik Muayene Nedir 

Pelvik Muayene kadınların üreme organlarını incelemek amacıyla yapılan Jinekolojik bir değerlendirme işlemidir. Rahim, vajina, yumurtalıklar, fallop tüpleri gibi organların sağlık durumunu kontrol etmek için kullanılan bu muayene özellikle kadın hastalıklarının erken teşhisinde önemli rol oynar. Pelvik Muayene düzenli yapıldığında birçok sağlık sorununun önceden tespit edilip tedavi edilmesini sağlar. Bu sayede kadınların uzun vadeli sağlığını destekler.

Pelvik Muayene Neden Yapılır 

Pelvik Muayene kadın sağlığını korumak ve olası hastalıkları erken evrede tespit etmek için yapılan incelemedir. Bu muayenenin yapılma sebeplerini maddeler halinde;

  • Adet Düzensizlikleri : Adet döneminde düzensizlik veya anormal kanamalar, hormon seviyelerindeki değişiklikler ve üreme organlarında yapısal sorunlara işaret edebilir.
  • Ağrılı Adet Görme : Pelvik Muayene ağrılı adet görme (Dismenore) sebebini araştırma ve varsa tedavi yöntemlerini belirlemek için yapılabilir.
  • Kist ve Miyom Tespiti : Yumurtalık kistleri, rahimde miyomlar gibi yapısal bozukluklar Pelvik Muayene ile tespit edilip gerekli tedavi planlanabilir.
  • Genital Enfeksiyonlar : İdrar Yolu Enfeksiyonları & Vajinal Enfeksiyonlar gibi durumlar da enfeksiyonun kaynağı belirlenir. Uygun tedavi için yol gösterir.
  • Gebelik Planlaması : Gebelik öncesi üreme organlarının sağlıklı olup olmadığı Pelvik Muayene ile kontrol edilir.
  • Kanser Taraması : Rahim, yumurtalık ya da Rahim Ağzı Kanseri gibi hastalıkların erken teşhisinde Pelvik Muayene ve gerekli testler hayati önem taşır.
  • Cinsel İlişkide Ağrı : Bu tür ağrıların nedenleri Pelvik Muayene ile araştırılarak tedavi seçenekleri belirlenebilir.

belirtebiliriz.

Pelvik Muayene Ne Zaman Yapılır 

Pelvik Muayene belirli aralıklarla yapılabileceği gibi bazı sağlık şikayetleri oluştuğunda da yapılması gerekebilir. Yılda 1 kez rutin olarak yapılması önerilir. Adet düzensizlikleri, karın ağrısı, enfeksiyon şüphesi, gebelik planlaması gibi durumlarda doktor tarafından daha sık önerilebilir. Özellikle aktif cinsel hayatı olan kadınların Düzenli Pelvik Muayene Yaptırması üreme sağlığını korumak adına önemlidir.

Vajinal Muayene ile ilgili aklınıza gelebilecek her soruya yanıt verdiğimiz makalemizi okumak için meltemerkmen.com/vajinal-muayene bağlantısına tıklayın…

Pelvik Muayene Nasıl Yapılır 

Pelvik Muayene hasta şikayetleri ve yapılacak tetkiklere göre şekillenir. Steril klinik ortamda Kadın Hastalıkları Uzmanı tarafından gerçekleştirilen bu prosedürü maddeler halinde;

  1. Hazırlık Aşaması : Hasta öncelikle rahatsızlıkları hakkında bilgi verir ve muayene ile ilgili bilgilendirilir. Hasta muayene masasına uygun şekilde yerleştirilip rahatlaması sağlanır.
  2. Dış Genital İnceleme : İlk olarak dış genital bölge gözle kontrol edilir. Bu aşamada enfeksiyon veya herhangi bir cilt sorunu olup olmadığı incelenir. 
  3. Spekulum Kullanımı : Vajina içine spekulum adı verilen bir alet yerleştirilir. Bu sayede rahim ağzı net bir şekilde gözlemlenir ve gerekirse bu bölgeden örnekler alınabilir. Bu örnekler özellikle enfeksiyon veya kanser taraması gibi testlerde kullanılır.
  4. Elle Muayene : Spekulum çıkarıldıktan sonra elle yapılan muayene ile yumurtalık ve rahim kontrol edilir. Doktor el yardımıyla üreme organlarını kontrol ederek yapısal bir anormallik olup olmadığını değerlendirir.
  5. Gerekirse Ek Tetkikler : Muayene sırasında ultrason gibi ileri görüntüleme teknikleri ihtiyaç duyulursa bu tetkikler yapılabilir. Özellikle kist & miyom şüphesi durumunda ultrason sıklıkla kullanılır.

açıklayabiliriz.

Pelvik Muayene Sonrası Kanama 

Pelvik Muayene sonrasında hafif kanama yaşanabilir. Bu normal kabul edilen bir durumdur. Özellikle spekulum kullanılarak yapılan muayenede vajina veya rahim ağzında küçük tahrişler oluşabileceği için hafif kanama görülebilir. Kanama şiddetli ya da uzun süre devam ediyorsa mutlaka Kadın Doğum Uzmanı hekime başvurulması gereklidir. Bu durum muayeneden sonra oluşabilecek komplikasyonların değerlendirilmesi için önemlidir.

Pelvik Muayene Aşamaları 

Pelvik Muayene hastanın şikayetlerinin dinlenmesi ve genel sağlık durumu değerlendirilmesi ile başlar. Sonrasında hasta Jinekolojik Muayene masasında uygun pozisyona yerleştirilir. İlk aşamada spekulum adı verilen özel alet yardımıyla vajinal bölge incelenir. Gerekirse örnekler alınır. Ardından elle yapılan bir muayene ile rahim ve yumurtalıkların durumuna bakılır. Eğer gerekliyse Vajinal Ultrason gibi görüntüleme teknikleri bu aşamaların ardından kullanılabilir.

Kadın Hastalıkları kapsamında kliniğimizde gerçekleştirilen tüm uygulamalar ile ilgili bilgiler bulabileceğiniz içeriğimize meltemerkmen.com/kadin-hastaliklari bağlantısına tıklayın…

Jinekolojik Pelvik Muayene 

Jinekolojik Pelvik Muayene Kadın Hastalıkları teşhis ve tedavisinde sıkça başvurulan tekniktir. Bu muayenede üreme organlarının durumu, yapısal ve fonksiyonel sorunları değerlendirilir. Jinekolojik Muayene sayesinde yumurtalık kistleri, rahim problemleri veya enfeksiyonlar gibi sağlık sorunları erken evrede teşhis edilerek hızlıca müdahale edilebilir. Jinekolojik Muayene kadın sağlığını korumak ve hastalıkların önüne geçmek için vazgeçilmez bir uygulamadır.

Jinekolojik Muayene kapsamında gerçekleştirilen uygulamalar hakkında detaylı bilgi almak için meltemerkmen.com/jinekolojik-muayene bağlantısına tıklayın…

Pelvik Muayene Nasıl Yapılır

Gebelikte Pelvik Muayene

Gebelik Sürecinde Pelvik Muayene anne & bebek sağlığı açısından bazı hallerde gerekebilir. Hamilelik döneminde pelvik muayene rahim ağzının durumunu değerlendirmek veya doğum kanalını kontrol etmek amacıyla yapılır. Özellikle erken doğum riski ya da enfeksiyonlar gibi şüphe varsa Pelvik Muayene gebelik sağlığının güvence altına alınması için önemli adımdır. Bu muayene gebelik haftasına ve annenin durumuna göre doktor kontrolünde yapılmalıdır.

Bakirelerde Pelvik Muayene 

Bakire Olan Kadınlarda Pelvik Muayene gerektiğinde değişik yöntemler kullanılabilir. Bu durumlarda vajina bölgesine müdahale edilmeden elle ya da ultrason gibi yöntemler ile değerlendirme yapılabilir. Bakirelerde Pelvik Muayene yapılması gerektiğinde hastanın mahremiyeti ve hassasiyetine saygı gösterilerek gerekli tetkikler gerçekleştirilir. Bu şekilde bakire olan hastaların da ihtiyaç duyduğu sağlık kontrolleri güvenli bir şekilde yapılabilir.

Pelvik Muayene Ne Demek ?

Pelvik Muayene kadın üreme organlarının genel sağlık durumunu değerlendirmek amacıyla yapılan Jinekolojik bir inceleme yöntemidir. Rahim, yumurtalıklar, vajina ve fallop tüplerinin kontrol edilmesiyle çeşitli sağlık sorunlarının erken teşhisine olanak tanır.

Pelvik Muayene Pelvik Nedir ?

Pelvik vücudun alt kısmında bulunan; içinde üreme organları, mesane ve bağırsaklar yer alan bölgeyi ifade eder. Bu bölgede gerçekleştirilen muayeneler üreme sağlığı ve genel jinekolojik durumun değerlendirilmesine yardımcı olur.

Hamilelikte Pelvik Muayene Nasıl Yapılır ?

Hamilelikte Pelvik Muayene özellikle rahim ağzının durumunu ve gebelik sağlığını değerlendirmek amacıyla yapılır. Gebelik haftasına göre uzman doktorun gerekli gördüğü durumlarda ve dikkatli bir şekilde uygulanır. Hamilelikte Pelvik Muayenede bebeğe veya anneye zarar vermemek için özen gösterilir.

Pelvik ve Rektal Muayene Nedir ?

Pelvik Muayene kadın üreme organlarının incelendiği bir Jinekolojik Muayenedir. Rektal muayene ise rektum ve çevresindeki dokuları kontrol etmek için yapılan bir işlemdir. Her iki muayene de üreme ve sindirim sistemine dair sorunları teşhis etmek için gerekirse aynı seansta yapılabilir.

Pelvik Muayene Acıtır Mı ?

Pelvik Muayene rahatsızlık verici bir işlem değildir. Lakin spekulumun yerleştirilmesi sırasında hafif bir baskı hissedilebilir. Ağrı hissedilmesi durumunda doktor bilgilendirilmeli ve muayenenin daha konforlu geçmesi sağlanabilir.

Pelvik Muayenede Kullanılan Araç Gereçler ?

Pelvik Muayenede En Çok Kullanılan Araç Spekulumdur… Bu alet vajinanın açılmasını sağlarken rahim ağzının incelenmesine olanak tanır. Elle muayene esnasında steril eldivenler kullanılır. Bazı durumlarda örnek almak için pamuklu çubuk gibi özel aletler de tercih edilir.

Gebelikte Pelvik Muayene Nasıl Yapılır ?

Gebelikte Pelvik Muayene annenin rahim ağzının ve üreme organlarının durumunu değerlendirmek için dikkatle yapılır. Hamilelik haftasına göre spekulumla veya elle muayene yöntemi tercih edilir. Anne ve bebeğin sağlığına zarar vermemek adına uygulamalar büyük özenle gerçekleştirilir.

Pelvik Muayene Kaçıncı Hafta Yapılır ?

Pelvik Muayene hamileliğin ilk haftalarında gebelik doğrulaması için yapılabileceği gibi erken doğum riski ya da diğer komplikasyonlar şüphesi durumunda da farklı haftalarda uygulanabilir. Gebelik süresince yapılma zamanı annenin ihtiyacına ve doktorun önerilerine bağlıdır.

Sezaryen Sonrası Pelvik Muayene Nasıl Yapılır ?

Sezaryen Sonrası Pelvik Muayene doğumdan sonra iyileşme sürecini değerlendirme ve üreme organlarının sağlığını kontrol etmek amacıyla yapılır. Muayene süreçlerinde rahim toparlanması ve dikişlerin durumu gözlemlenir.

Dr.Meltem Erkmen
YUKARI ÇIK