Vajinal Muayene = Kadın Sağlığında En Değerli Kalkan… Kadın sağlığı yaşamın her evresinde özenle korunması gereken hassas bir konudur. Bu sürecin en önemli adımlarından birisi olan Vajinal Muayene hem estetik hem de fonksiyonel açıdan kadınların kendilerini çok daha iyi hissetmelerini sağlayan önemli bir sağlık hizmetidir.

Jinekolojik Problemlerin Erken Teşhisi düzenli kontrollerle mümkün olurken birçok kadın bu muayeneyi erteleyerek çekimser yaklaşır. Op. Dr. Meltem ERKMEN gibi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı hekim gözetiminde gerçekleştirilen Vajinal Muayeneler kadınlara hem sağlık hem konfor açısından birçok avantaj sunar. Peki Vajinal Muayene Nedir ve Neden Önemlidir?

Vajinal Muayene kadınların üreme organ sağlığını kontrol etmek amacıyla yapılan jinekolojik incelemedir. Bu muayene esnasında vajina, rahim, yumurtalık ve diğer pelvik organlar analiz edilir. Kadın sağlığının düzenli kontrolü ve hastalıkların erken teşhisi için büyük önem taşıyan bu muayene Kadın Hastalıklarının Önlenmesi ve Tedavi Edilmesinde önemli rol oynar. Rutin kontrollerde ya da belirli şikayetler olduğunda yapılır.

Vajinal Muayene pek çok farklı durum için yapılabilir. Bu gibi durumlarda Jinekolog Vajinal Muayene yaparak problemlerin kaynağını belirlerken uygun tedavi yöntemlerini önerir. Bu tedaviye ihtiyaç duyulan durumlar arasında;

  • Menstrüasyon düzensizlikleri
  • Pelvik ağrı
  • Vajinal akıntı ve enfeksiyon belirtileri
  • Cinsel ilişki sonrası kanama
  • İdrar kaçırma problemleri
  • Doğurganlık değerlendirmesi
  • Rahim ağzı kanseri taraması (Pap smear)

gösterilebilir.

Vajinal Muayene sırasında hasta özel muayene masasına uzanır ve bacaklarını hafifçe açarak jinekolojik pozisyon alır. Jinekolog steril eldiven kullanarak vajina ve pelvik bölgeyi muayene eder. Spekulum adı verilen alet yardımıyla vajina açılır. İçeride yapıların incelenmesi sağlanır. Aynı zamanda rahim ağzı ve diğer genital organlar değerlendirilir. Vajinal Muayene sırasında Pap smear testi yapılabilir. Bu test rahim ağzı kanseri riskini değerlendirmek için kullanılır.

Vajinal Muayene 10 ila 15 dakika kadar sürer. Muayenenin süresi hastanın şikayetlerine ve yapılacak testlere göre değişiklik gösterebilir. Rutin bir muayene hızlı ve de ağrısız bir şekilde tamamlanırken özel testlerin gerektiği durumlarda süreç biraz daha uzun sürebilir.

Vajinal Muayene Fiyatları yapılacak işlemlere ve klinik politikasına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Muayene sırasında yapılacak olan testler, ultrason gibi ek incelemeler fiyatları etkileyen faktörler arasında yer alır. Kesin bilgi almak ve Op. Dr. Meltem ERKMEN'in Kliniği ile tedavi olmak için Hemen Bize Ulaşın...

Ankara da uzman hekim gözetiminde Vajinal Muayene olmak, kadınların sağlığını ön planda tutan kapsamlı ve özenli bir sağlık deneyimi şansını değerlendirmek için İletişim kanallarımızı kullanarak Bize Ulaşın

Vajinal Muayene Nasıl Yapılır

Vajinal Muayene Nedir 

Vajinal Muayene kadın üreme organı sağlık durumunu değerlendirmek amacıyla yapılan bir jinekolojik incelemedir. Bu muayene sırasında doktor vajina, rahim ağzı, rahim, fallop tüpleri ve yumurtalıkları inceleyerek herhangi bir anormallik ya da hastalık olup olmadığını kontrol eder. Vajinal Muayene özellikle cinsel sağlık, doğurganlık ve jinekolojik problemlerin erken teşhisi açısından büyük önem taşır. Rutin kontroller dışında belirli şikayetler olduğunda da bu prosedür uygulanır.

Vajinal Muayene Neden Yapılır 

Vajinal Muayene çeşitli sebeplerle kadınların üreme sağlığını korumak ve problemleri erken teşhis etmek için yapılır. Muayene gerektiren durumlar arasında;

  • Rutin Jinekolojik Kontroller : Kadın sağlığının düzenli takibi için yılda bir kez Vajinal Muayene önerilir.
  • Adet Düzensizlikleri : Adet dönemiyle ilgili düzensizlikler, aşırı kanamalar ya da adet görememe durumlarında yapılır.
  • Pelvik Ağrı : Alt karın bölgesinde ağrı şikayeti varsa pelvik organları değerlendirilir.
  • Vajinal Akıntı ve Enfeksiyon Belirtileri : Vajinada normal dışı akıntı, koku, kaşıntı veya yanma gibi enfeksiyon belirtilerinin varlığında önerilir.
  • Cinsel İlişki Sonrası Kanama : Cinsel ilişki sonrası anormal kanama olduğunda olası nedenlerin araştırılması amacıyla yapılır.
  • Gebelik ve Doğum Kontrolleri : Hamilelik süreci takibi veya gebelik öncesi kontroller için uygulanır.
  • Rahim Ağzı Kanseri Taraması : Pap smear testiyle rahim ağzı kanseri erken teşhis edilebilir.

gösterilebilir.

Vajinal Muayene Ne Zaman Yapılır 

Vajinal Muayene her kadının belirli aralıklarla yaptırması gereken bir sağlık kontrolüdür. Özellikle cinsel olarak aktif olan kadınların yılda en az bir kez bu muayeneyi yaptırmaları önerilir. Bununla birlikte Düzensiz Adet Kanamaları, Pelvik Ağrı, Vajinal Akıntı, Cinsel İlişki Sonrası Kanama veya Menopoz Belirtileri gibi durumlar söz konusu olduğunda Vajinal Muayene daha erken yapılmalıdır. Doğum kontrolü yöntemlerinin planlanması ya da değiştirilmesi gerektiğinde de muayene gerekebilir.

Vajinal Muayene Nasıl Yapılır 

Vajinal Muayene jinekolojik pozisyonda hastanın rahatlaması sağlanarak yapılır. Muayenenin aşamalarını maddeler halinde;

  1. Jinekolojik Pozisyon : Hasta özel bir muayene masasına sırtüstü yatar ve bacaklarını hafifçe açarak jinekolojik pozisyon alır.
  2. Spekulum Kullanımı : Vajina içine "Spekulum" adı verilen bir alet yerleştirilir ve vajina ile rahim ağzı daha iyi görünür hale getirilir.
  3. Elle Muayene : Spekulum çıkarıldıktan sonra doktor pelvik organları elle kontrol eder. Yumurtalıklar, rahim ve diğer pelvik organlar bu aşamada değerlendirilir.
  4. Pap Smear Testi (Opsiyonel) : Rahim ağzından küçük bir hücre örneği alınarak kanser taraması yapılabilir.
  5. Ultrason (Opsiyonel) : Gerekli görülürse iç genital organların detaylı incelenmesi için ultrason yapılabilir.

açıklayabiliriz.

Vajinal Muayene Ne Kadar Sürer 

Vajinal Muayene kısa süren bir işlem olmakla birlikte 10 ila 15 dakika içerisinde tamamlanır. Muayenenin süresi hastanın genel durumu, şikayetleri ve yapılacak ek testlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Rutin bir Jinekolojik Muayene daha kısa sürede tamamlansa da bazı durumlarda ultrason veya Pap smear gibi ek testler gerektiğinde bu süre uzayabilir. Genel olarak işlem hızlı ve rahat bir şekilde gerçekleştirilir.

Vajinal Muayene Olamayanlar 

Bazı kadınlar muayene esnasında farklı sebeplerle zorlanabilirken muayeneyi erteleyebilirler. Özellikle cinsel ilişkiye girmemiş olan kadınlar, psikolojik nedenlerle ya da muayenenin ağrılı olabileceği endişesiyle çekimser davranabilirler. Uzman Jinekolog bu tür durumlarda hastaya özel yaklaşımlar geliştirerek muayeneyi daha rahat ve konforlu bir hale getirebilir. Muayene sırasında kullanılan aletlerin boyutu ve teknikler hastanın rahatlığı göz önünde bulundurulup seçilir.

Vajinal Muayene Fiyatları

Vajinal Muayene Aleti 

Vajinal Muayene sırasında kullanılan en temel alet "Spekulum" adı verilen alettir. Spekulum vajinayı açarak doktorun rahim ağzını ve vajinal kanalı daha iyi incelemesine olanak tanır. Bu alet plastik ve metalden yapılır. Steril şekilde kullanılır. Vajinal Muayene sırasında kullanılan spekulumun boyutu hastanın durumuna göre seçilir ve işlem sırasında herhangi bir ağrı veya rahatsızlık hissetmemesi sağlanır. Ek olarak muayene sırasında rahim ağzından örnek alınarak Pap Smear Testi yapılabilir.

Vajinal Muayene Sonrası 

Vajinal Muayene ağrısız ve kısa süren bir işlem olsa da sonrasında özen gösterilmesi gereken bazı noktalar vardır. “Vajinal Muayene Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler” arasında;

  • Rahat Giysiler Giyin : Muayene sonrası rahat ve pamuklu giysiler tercih ederek vajinal bölgenin tahriş olması önlenebilir.
  • İlişkiden Kaçının : Eğer Pap smear veya biyopsi gibi işlem yapıldıysa birkaç gün cinsel ilişkiden kaçınılması önerilebilir.
  • Hijyeninize Dikkat Edin : Özellikle muayene sonrası vajinal hijyeninize özen göstererek olası enfeksiyon riskini minimize edin.
  • Ağrı veya Kanama Takibi : Hafif bir rahatsızlık veya çok az kanama normaldir. Şiddetli ağrı veya yoğun kanama varsa Kadın Hastalıkları Uzmanı hekimimize başvurun.
  • Sonuçları Bekleyin : Yapılan testlerin sonuçları doktorunuz tarafından size iletilecektir. Sonuçlar doğrultusunda tedavi planı veya kontroller düzenlenebilir.

gösterilebilir.

2025 Vajinal Muayene Fiyatları 

Vajinal Muayene Fiyatları yapılacak işlemler ve testler doğrultusunda değişiklik gösterebilir. Fiyatlar kliniğin bulunduğu şehir, doktorun uzmanlık düzeyi ve yapılacak ek testler (Ultrason, Pap smear vb.) gibi faktörlere bağlı olarak farklılık arz eder.

Ankara'da Op. Dr. Meltem ERKMEN'in kliniğinde gerçekleştirilen Vajinal Muayeneler uygun fiyatlandırma ve kapsamlı bir sağlık hizmeti sunar. Sizde farklı nedenlerle maruz kaldığınız Jinekolojik sorunlardan uzman yardımıyla kurtulmak, büyük bir gizlilik ve güvenlik içerisinde tedavi olmak için Hemen Bize Ulaşın

Vajinal Muayene Nasıl Olur ?

Vajinal Muayene jinekolojik pozisyonda yapılır. Doktorumuz vajina içine spekulum yerleştirerek rahim ağzını inceler ve elle muayene yaparak yumurtalık & rahmin durumunu değerlendirir. Gerekirse Ultrason ve Pap smear testi de uygulanabilir.

Vajinal Muayene Orucu Bozar Mı ?

Dini görüşlere göre Vajinal Muayene hakkında yorum yapmamız doğru olmayacaktır. Bu konuda kişilerin kendi dini inançlarına göre güvenilir kaynaklara danışmaları önerilir.

Vajinal Muayene Gusül Gerektirir Mi ?

Vajinal Muayene sırasında cinsel ilişki ya da meni gelmesi gibi durumlar olmadığı için gusül gerekmez. Lakin dini hassasiyetleri olan kişiler bu konuda inançları doğrultusunda göre hareket edebilir.

Hamilelikte Vajinal Muayene Ne Zaman Yapılır ?

Hamilelik sürecinde (Özellikle ilk trimesterde (ilk üç ay)) doktor bebeğin ve annenin sağlığını kontrol etmek için Vajinal Muayene yapabilir. Ayrıca riskli gebelik durumlarında da doktor uygun gördüğü zaman muayene gerçekleştirebilir.

Vajinal Muayene Korkusu Nasıl Yenilir ?

Vajinal Muayene Korkusu bilgi eksikliği ve yanlış algılardan kaynaklanır. Bu korkuyu yenmek için hekimle iletişim kurma, muayene sürecini anlama, rahatlatıcı nefes egzersizleri yapma faydalı olabilir. Doktorun hastaya nazik ve anlayışlı yaklaşması da korkuyu azaltabilir.

Gebelikte Vajinal Muayene Kaçıncı Hafta Yapılır ?

Gebelikte Vajinal Muayene erken haftalarda ilk kontrollerde yapılır. Ayrıca doğuma yaklaşıldıkça rahim ağzının açılma durumu gibi doğum belirtilerini kontrol etmek amaçlı son haftalarda da tekrar edilebilir.

Jinekolojik Muayene Vajinal Ultrason Aleti Kaç Cm ?

Vajinal Ultrason Probu 10 ila 12 cm uzunluğunda; ince ve zarif bir tasarıma sahiptir. Rahat ve acısız bir işlem olması için doktor uygun tekniklerle bu aleti kullanır.

Adetliyken Vajinal Muayene Olur Mu ?

Evet… Adetliyken Vajinal Muayene yapılabilir… Acil durum olmadıkça doktorlar adet dönemi dışında muayene yapmayı tercih eder. Adet Kanaması muayene sonuçlarını etkileyip bazı testlerin net bir şekilde yapılmasını zorlaştırabilir.

Vajinal Muayene Sonrası Kanama Neden Olur ?

Vajinal Muayene Sonrası Hafif Kanama spekulum kullanımından kaynaklanabilir ve zararsızdır. Yoğun kanama olursa altta yatan sağlık sorununun işareti olabileceği için doktorla iletişime geçmek önemlidir.

Vajinal Muayene ile Gebelik Anlaşılır Mı ?

Vajinal Muayene sırasında doktor rahim ağzı & pelvik bölgede değişiklikleri inceleyip gebelik hakkında ipuçları elde edebilir. Ancak gebelik kesin olarak kan testi ya da ultrason ile doğrulanır.

Vajinal Muayene Acı Verir Mi ?

Vajinal Muayene Ağrısızdır… Bazı kadınlar hafif bir rahatsızlık veya baskı hissedebilir. Doktorumuz muayeneyi mümkün olduğunca rahat şekilde gerçekleştirmek için özen gösterir.

Vajinal Muayene Düşüğe Sebep Olur Mu ?

Vajinal Muayene Düşük Riskini Artırmaz.. Gebelik sırasında doktor tarafından yapılan vajinal muayeneler annenin ve bebeğin sağlığını kontrol etmek için güvenli bir yöntemdir.

Vajinal Muayene Tehlikeli Mi ?

Vajinal Muayene Tehlikeli Değildir... Jinekologlar tarafından steril koşullarda yapılan bu muayene üreme sağlığıyla ilgili sorunları tespit etmek için güvenli ve önemli yöntemdir.

Vajinal Muayene Bebeğe Zarar Verir Mi ?

Vajinal Muayene bebeğe zarar vermez. Gebelik sırasında yapılan muayeneler rahim ağzı & pelvik bölgenin durumu hakkında bilgi edinmek için yapılır ve bebeğin gelişimine bir risk oluşturmaz.

Vajinal Muayene Doğumu Tetikler Mi ?

Vajinal Muayene Doğumu Tetiklemez. Doğuma yakın haftalarda yapılan muayeneler rahim ağzının genişlemesi ve yumuşaması gibi doğumun yaklaştığını gösteren belirtiler tespit edilebilir.

Dr.Meltem Erkmen
YUKARI ÇIK